POWERCRANKS: cranking up the power?

Zoals veel competitieve triatleten ga ook ik steeds op zoek naar allerlei legale methoden om sneller, sterker en beter te worden. Gelukkig heb ik een aantal trainingskameraden en een coach die al veel triatlonwatertjes doorzwommen hebben en altijd nuttige adviezen hebben. Toen Jan Van Gorp, een vriend van Dries, ons de kans bood om zijn powercranks een periode te gebruiken, hebben we niet getwijfeld. Jan heeft immers zijn beste fietsniveau bereikt (o.a. in de loodzware Norsemann) na full-time powercranken.Powercranks (PCs) zijn onafhankelijk van elkaar bewegende cranks. De hamstrings moeten er dus voor zorgen dat de cranks rond blijven draaien. Voor mij in ’t bijzonder zouden PCs nuttig zijn, omdat ik dan ook tijdens het fietsen excentrische oefeningen voor mijn blessuregevoelige hamstrings zou doen.

In oktober 2010 kon ik er mee beginnen trainen op mijn wegfiets. En dat viel tegen! Het was zoeken naar de nodige coördinatie en er werden spieren aangesproken die niet gewoon waren te werken. De eerste sessies, typisch 10*1’ peddelen met 20” rust vergden veel concentratie en nadien kon ik de trap niet meer op door vermoeide heupbuigers. Maar het zijn ook deze spieren die broodnodig zijn bij het lopen, over het algemeen bij vrouwen niet sterk ontwikkeld zijn en bij mij eigenlijk serieus onderontwikkeld!

Tijdens off-season en de winter heb ik voornamelijk binnen met de PCs getraind, afgewisseld met MTB tochten en rustige duurritten buiten. De sessies werden langer en de nadruk verschoof van ‘gewoon peddelen’ naar hoge cadans, versnellingen en fietsen tegen weerstand.

Ondertussen had ik ook Sam Gydé (www.samgyde.com) , een top age Group Ironman atleet leren kennen. Sam trainde al een tijdje met PCs en deed het op de ‘HARD WAY’, nl. onmiddellijk alle trainingen met powercranks. Ik kan begrijpen dat hij na de eerste trainingen de trap niet meer op geraakte en geradbraakt uit bed kwam. Zijn ervaring is dat door systematisch alle trainingen (in t geval van Sam zijn dat er veel) met PCs af te werken, hij sneller liep en meer vermogen trapte bij dezelfde hartslagen.

Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk en ik begon langere sessies met de PCs te fietsen. Het effect op mijn lopen begon duidelijk te worden vanaf februari – maart. Ik had niet verwacht om dit jaar al 7*1000 in 3’45” op de piste en lange duurlopen van 2 uur aan 12,5 km/u in laag LSD zone te kunnen lopen met de spreekwoordelijke vingers in de neus. En nog straffer: ik begon in mijn bovenbenen een extra spier op te merken! Toch in die periode voor IM Lanzarote toen ik scherp stond…

Helaas kwam door een auto-ongeluk tien dagen voor D-day en een rugblessure dit loopniveau er niet uit in IM Lanzarote. Sinds juli ken ik de oorzaak van die blessure en die moet gevonden worden in de lage rug. Door low load stabilisatie-oefeningen, stretching en kiné-behandelingen is de spanning in lage rug en de uitstraling naar billen en bovenbenen zo goed als verdwenen. Maar die lage rug zal een probleem blijven. Mijn fietspositie werd een beetje aangepast en in samenspraak met de kinesist en trainer werd beslist voorlopig niet meer te powercranken, omdat dit toch een extra belasting voor de rug meebrengt. Met spijt installeerde ik dus mijn vast crankstel op mijn triathlonfiets. Het goede loopniveau en –gevoel van maart is niet meer teruggekomen in de voorbereiding voor IM Wales….

Voor het fietsen kan ik niet met zekerheid zeggen of ik sterker ben geworden door te PCen. Ik ben in de loop van het seizoen zeker sterker geworden op de fiets (met uitschieters in Cambrai en Wales), maar ik ben nog maar sinds januari 2010 terug aan het trainen na een ‘sabbatical’ van drie jaar en progressie was dus sowieso te verwachten. Ik ben er wel van overtuigd dat de trapomwenteling efficiënter wordt door met de PCs te rijden. Maar tegelijkertijd ga je volgens mij ook aan lagere frequentie trappen, hoewel dit een discussiepunt blijft tussen Sam Gydé en mij.

Ondertussen is het bijna winter en mag ik opnieuw met de PCs rijden op mijn winter-wegfiets, waarbij de rugbelasting iets lager is. En we zullen de trainingen opvatten in de ‘EASY WAY’. Dit wil zeggen dat er wekelijks PC-sessies zijn, maar dat er helaas geen zes uur PC-trainingen meer zullen zijn. Ook op de EASY WAY is veel progressie mogelijk, kijk maar naar de resultaten van Dries Ampe. Dries gebruikt de PCs van Jan Van Gorp sinds april (ik had immers mijn eigen set gekocht). De trainingsopbouw was: 1x/week tot max 2h 30 ( meestal 1h30), voornamelijk in regeneratie tot lsd zone, met cadans rond de 80. Dries heeft een héél slechte coördinatie, waardoor de fietsbeweging eigenlijk niet echt efficiënt was. Door het gebruiken van de powercranks kwam er eindelijk souplesse in zijn fietsen, met veel betere fietstijden en fietsgevoel als gevolg. De grootste progressie was er dit jaar echter in het lopen (en hij kon al snel lopen). De PBs werden verpulverd! Met 4 minuten in Eupen en 8 minuten op een marathon in de volledige Chtriman waar de marathon eigenlijk 43km was en die hij liep in 3u09’. Slechts twee weken later in Wales werd het 3u12’, nog altijd een heel goede tijd.

Als ik al die ervaringen op een rijtje zet, is MIJN besluit dat trainen met de PCs tot een sterke verbetering van het loopniveau en een verhoogde fiets-efficiëntie leidt. Ik ben niet overtuigd dat het resulteert in een verhoging in kracht bij het fietsen, maar dat zal ik verder uittesten de komende jaren. Atleten met een zwakke onderrug kunnen zich best beperken tot de EASY WAY, omdat de belasting op de rug bij het fietsen groter is met PCs, zeker op de triatlonfiets.

Volgens mij zijn PCs dus een goede investering. Het is een hulpmiddel dat je soepeler laat lopen en sneller laat fietsen, in tegenstelling tot een hulpmiddel als een vermogensmeter dat je voornamelijk gerichter doet trainen (ok, dat maakt je ook sneller, maar het accent ligt toch iets anders). Voorgaande neemt niet weg dat iemand mij een vermogensmeter mag kado doen hè!

O ja, ik heb nog niets gezegd over de afschuwelijke zadelpijn bij de eerste PC sessies! Een goed zeemvel en anti-frictie crème helpen al veel, en voor de rest is het gewoon iets waar je door moet. Het went wel hoor!

Dit bericht werd geplaatst in Tips & Tricks. Bookmark de permalink .

2 reacties op POWERCRANKS: cranking up the power?

 1. Braspenning Jos zegt:

  Beste Stefanie,

  Ik overweeg de aankoop van PC om mijn tijdrijden te verbeteren heb jij ervaring dat je er sneller van kan fietsen of ken jij iemand die er ervaring meeheeft?

  • Dag Jos,

   Bedankt voor je reactie.
   Zoals ik in de e-mail heb geschreven, verwijs ik je door naar Sam Gydé: samgyde.com. Hij kan je zeker verder helpen!
   Ik gebruik de PCs voornamelijk in de winter. De Powercranks hebben me zeker geholpen dit fietsniveau te behalen!

   Groetjes,
   Stefanie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s