IRONMAN HAWAII: 9u53’50” !!!

Het was helemaal niet eenvoudig om in mijn pen te kruipen en te bloggen over Ironman Hawaii. En wel doordat ik vanaf 1u05’ tot 9u53’50” uiterst geconcentreerd was. Ik zat in die wedstrijdroes van kei hard genieten en werken, zonder te registreren. De dag is werkelijk voorbij gevlogen en ik weet niet goed hoe ik die dag kan reconstrueren in een blog. Maar ik ga toch proberen jullie een beeld van de dag (en alles errond) te geven.

Eerst en vooral een nabeschouwing ;-):

9u53’50” en wereldkampioene AG 30-34: Ik had nooit gedacht dat ik dit hier zou kunnen neerschrijven. Alleen mijn coach Loïc wist dat de vorm er, ondanks het beperkt aantal trainingsuren, stilletjesaan was. Zijn pronostiek, die hij mij gelukkig nooit heeft verteld, was 1 uur zwemmen, 5 uur in het zadel als er niet veel wind zou zijn, en een marathon in 3u35’ à 3u45’ (en dan nog wat tijd in de wissels om mijn nagels te lakken enzo, zoals hij dat zo mooi kan zeggen :-)). Zelf had ik andere doelen gesteld: hoofd koel houden, voldoende eten en drinken, niet crashen in de marathon en blijven lopen! En dat werkt dus ook. T is bijna zoals die quote zegt: “first do what’s necessary, then what’s possible and suddenly you’re doing the impossible”. Het resultaat staat er en daar ben ik super tevreden en gelukkig mee. Maar nog meer tevreden ben ik met de manier waarop ik ben blijven voortwerken aan die ‘weg naar Kona’, ondanks de tegenslagen in de vorm van ziekte, blessures en het tijdstekort door het typische-(ik)-‘te veel hooi op de vork’ -fenomeen. Zonder hulp van mijn coach, familie, vrienden, Team Hawi begeleiders, en triathlonkameraden had ik dit niet gekund, en ik wil in eerste instantie hen heel hard bedanken voor hun geduld en hun vertrouwen!

Twee weken op voorhand ter plaatse zijn, heeft ongetwijfeld een grote invloed gehad op mijn prestatie. De laatste trainingsweek heb ik op het parcours afgewerkt, waardoor ik elk bultje tussen Kailua en het einde van energy lab ken. Bovendien duurt de aanpassing aan het klimaat en het tijdsverschil ongeveer tien dagen. Een andere belangrijke invloed, was het KONA project van TEAM HAWI (http://teamhawi.org). Vier deelnemers en vier begeleiders in een huis. De begeleiding bestond uit onze coach Loic Helin, die zorgde voor de dagelijkse planning en de paperassen en het finetunen van de software (het deel dat tussen de twee oren zit), onze Swedish hobby cook Christof die zelfs van mij ‘s morgens de vraag kreeg wat we ‘s avonds gingen eten, en Sietse, de finetuner van onze hardware, namelijk de benen en de fietsen!

Tegen vrijdag begon ik heel veel zin te krijgen in de wedstrijd. Slapen is meestal geen probleem voor mij, maar de wekker ging toch wel vroeg af. Goed op tijd naar de wedstrijdsite, body marking, vaseline en zonnecreme smeren, opwarmen, en de steunzolen in de loopschoenen gaan steken. Gelukkig ook nog even tijd voor een ontspannen momentje met de supporters. Samen met de anderen ben ik veel te vroeg in het water gaan liggen, mijn enige grote fout van de dag. Tien minuten heb ik liggen klappertanden en bovendien werd ik dan ook nog eens misselijk. Slecht starten is dan evident. Mijn armen voelden als lood en tegen dat ik in een goed ritme kwam, zat ik natuurlijk in een groepje met een verkeerd tempo. Daardoor werd het zwemmen 3800 meter duwen, trekken en mij ergeren aan het verkeer. Na 1u3’ zat het erop voor mij en was ik enorm ontgoocheld. Zwem: 1u03’36”. T1: 3’15”.

Gelukkig mag er dan gefietst worden en de benen voelden onmiddellijk goed aan. Al een heel seizoen klaag ik van vermoeide benen tijdens mijn voorbereidingswedstrijden, maar die neem ik er graag bij als ik elke piekwedstrijd de benen mag hebben van zaterdag 13 oktober. Een groot voordeel is dat ik altijd nog een versnellingske kan plaatsen, zeker bergop: ik kon grote groepen mannen in 1 keer voorbij steken. Als iemand mij voorbij stak, hield ik mijn benen stil (en ik bedoel echt stil, niet minder kracht zetten) tot ik op de reglementaire afstand was afgezakt. Ik was op voorhand gewaarschuwd dat het fietsen soms frustrerend zou worden, waardoor ik mentaal geen problemen had met deze manier van fietsen met tempo-wissels. En ik heb geen kaart gepakt, want dat zou betekenen: team Hawi trakteren! De laatste 60kms was het kaf van het koren gescheiden en heb ik grote stukken alleen gereden. Het fietsparcours is helemaal op mijn lijf geschreven. Ik ben klein waardoor ik minder last heb van de wind, ik kan bergop rijden en ik kan tegenwind rijden. En vooral: ik kan al die dingen lang aan een stuk volhouden. Fiets: 5u00’42“. En het was fietsen zonder registratie van het mooie landschap of de atleten die ik voorbij stak. Het was pure focus op zo snel mogelijk terug beneden staan.

Voor velen zal deze fietstijd als een verrassing komen, maar niet voor mijn coach, en achteraf voor mij ook niet helemaal. Ik ben nog geen drie jaar met regelmaat aan het trainen. In Gérardmer 2010 reed ik al een goede tijd; IM Lanzarote 2011 fietste ik slechts 16’ trager dan Natascha Badmann; IM Wales 2011 had ik de snelste fietstijd, o.a. sneller dan Anja Beranek die het Caroline Steffen moeilijk heeft gemaakt in Frankfurt dit jaar. Het belangrijkste is echter dat ik op mijn nieuwe TESCHNER fiets een iets andere fietshouding heb moeten aannemen. Sindsdien is mijn chronische bilblessure verleden tijd en fiets ik veel soepeler en met nog meer kracht. De mannen waarmee ik van Loïc vaak mag trainen hebben dit deze zomer ook gemerkt :-). De laatste tien kilometer van het fietsparcours kreeg ik het een beetje lastig, maar dan is het niet ver meer hè.

Of misschien zat het wat tussen mijn oren, en had ik schrik voor die marathon. Ik zat immers met grote vraagtekens over mijn loopvorm door die voetblessure, de gemiste loopkilometers en een langste duurloop van amper 29km. De eerste 100m lopen in T2 was afschuwelijk, maar al snel kwam het loopgevoel. Het intapen van mijn voet heeft gezorgd voor een lange wissel. T2: 3’40”. Vanaf kilometer 1 had ik pijn aan mijn linkervoet en aan mijn rechter achillespees. Bizarre dingen, want deze klachten had ik nooit eerder gehad. Maar de trance waarin ik zat, deden mij die pijntjes volledig vergeten. Op Ali’i drive en het eerste stuk op Queen K kon ik een goed tempo aanhouden, maar nadien begon het tekort aan loopkilometers zijn tol te eisen en vertraagde mijn tempo veel te veel. T belangrijkste is echter dat ik niet gecrasht ben en dat ik maar in vier aid stations gestapt heb om telkens twee volle bekertjes cola te drinken. Op het moeilijkste moment verschenen plots Sietse en Loïc in mijn beeld en zij hebben mij Energy Lab uitgeschreeuwd! Merci mannen! Al bij al heb ik ook van het lopen heel hard genoten. Zelfs in die hitte. Mijn endurance Junkie pak heeft me het afgelopen jaar al vaak warm gehouden, maar deze keer koelde het mij goed af. De kwaliteit van deze kledij blijft mij verbazen! De laatste twee kilometers ben ik heel diep moeten gaan. Aan de finish (helaas geen goede finish foto) hebben twee vrijwilligers mij onmiddellijk moeten ondersteunen en naar de medical tent gebracht. Volledig leeg en met verkrampte quadriceps aan de finishlijn: van een goede timing gesproken! Looptijd: 3u42’37” (ondanks Hawaii toch nog mijn snelste marathontijd!)

Als rookie had ik mij geen betere koers kunnen dromen. Ik heb een aantal foutjes gemaakt en een paar keer tijd verloren, maar ik heb mijn eigen doelen gehaald! Het slot voor Hawaii 2013 is nu ook al binnen. En daarmee is onmiddellijk het belangrijkste doel voor 2013 uitgesproken en bepaald.

Kijk ook zeker eens naar de foto-albums. Zowel van de wedstrijd als van de vakantie in Kaua’i en Big Island zijn zeer mooie beeldjes!

Aloha,
Stefanie

Dit bericht werd geplaatst in Trainingsblog, Wedstrijdblog. Bookmark de permalink .

Een reactie op IRONMAN HAWAII: 9u53’50” !!!

  1. Peter Brees zegt:

    Proficiat met je ongelooflijke prestatie. Dat belooft voor 2013!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s