Voedingsadvies door Christine Tobback

Vorig jaar rond deze periode stond ik elke dag op met een verstopte neus, had ik chronische sinusitis en veel last van mijn inspanningsastma en luchtwegen en was mijn huid niet gezond. Ik wist dat ik door een aantal voedingsmiddelen te mijden, ik veel gezonder de winter zou kunnen doorkomen. Bovendien wou de éne neus-keel-oor arts mijn neustussenschot recht zetten, maar de andere niet. Dan kan het probleem toch niet zo uitgesproken zijn? Een operatie die anatomisch steeds succesvol is, maar fysiologisch zelden, die probeer je toch te vermijden?

Daarom heb ik op aanraden van een vriend heb Christine Tobback gecontacteerd. Zij is diëtiste gespecialiseerd in voedselintoleranties en pseudoallergieën en begeleidt een aantal topsporters. Een dieet hoefde ik niet, meestal lukt het me wel om op tijd op wedstrijdgewicht te geraken, maar ik wou weten welke voedingsmiddelen voor mij niet goed zijn, en waarom. Christine kon aan de hand van een vragenlijst over klachten voor mij bepalen welke voedingsproducten wel en niet bij me passen. Een hele wereld ging voor me open. Dankzij mijn lessen voeding en spijsvertering in het tweede jaar geneeskunde kon ik de fysiologische principes goed volgen (moeilijk zijn die niet hoor), en werd me duidelijk waarom mijn levertesten in een bloedlabo meestal slecht zijn, waarom ik me zo slecht voel als ik alcohol of chocola eet, wat cafeïne met me doet en waarom ik zo gemakkelijk sinusitis en bronchitis krijg.

Ik kreeg een lijst mee met verboden en toegestane voeding (met de toegestane kolom nog steeds veel langer dan de verboden kolom hoor!!). Gemakkelijk was het niet in het begin, maar de aanstekelijkheid van Christine hielp me om me goed aan het dieet te houden. Na een week voelde ik me al heel anders: fitter, gezonder, kwaliteitsvollere slaap,… Vervolgens volgde een periode van trial and error met het toelaten van een aantal dingen en weer schrappen indien nodig. Ondertussen weet ik heel goed welke voedingsmiddelen goed voor me zijn.

Ik pas het dieet vooral toe in periodes van zware training. Vanzelfsprekend heb ik het soms moeilijk om me eraan te houden. En dan moet ik weer eens wakker geschud worden: de sinusitis een paar dagen voor Ironman Texas was duidelijk gelinkt aan de tien dagen ‘anders’ eten en de airconditioning in Amerika. Ook na Ironman van Hawaii heb ik een (langere) periode genoten van chocola, specerijen, (te veel) koffie, koekjes en gebak. Nu ik opnieuw meer train, wil ik ook gezond leven. En daar hoort de voeding bij die bij mij past!! Goed nieuws is ook dat koken of boodschappen doen niet meer tijd vragen. Al maar goed, er is al zoveel waar je als topsporter op moet letten en mee bezig zijn buiten de trainingen.

Christine heeft me doen inzien dat mijn gezondheidsprobleempjes allemaal samen hangen en kunnen herleid worden tot één gegeven. Ze had me gezegd: “Stefanie, jij gaat verschieten! Over een paar weken voel je je veel beter!” en dat is uitgekomen. Ik ben haar dan ook heel dankbaar voor al de tips en voor het delen van haar kennis met mij.

Meer info op: http://www.optinutrics.com/NL/christine.php

 

Dit bericht werd geplaatst in Tips & Tricks. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s