VOLUME, VOLUME, VOLUME

Ik had beloofd om vanuit Lanzarote een blog te schrijven, maar ik had zo’n goed boek mee naar Lanzarote dat dat boek voorrang kreeg. Na Lanzarote trok ik naar Italië en toen had ik ook een boek bij, farmacologie deel 4, dat iets minder spannend bleek te zijn, dus ik had wel tijd om de blog te schrijven, maar geen internet. Ondertussen ben ik in Zuid-Afrika en is de blog dan toch eindelijk online.

Toscane, beetje studeren, met nadruk op BEETJE!

Toscane, beetje studeren, met nadruk op BEETJE!

Van 11 tot 28 februari heb ik getraind in Lanzarote. De weersomstandigheden waren heel zwaar, veel en koude wind en veel bewolking, maar ik heb er toch goed kunnen trainen. De eerste week van maart was ik thuis en daarna was ik met mijn vader en zijn vrouw ‘op vakantie’ aan het Lago Trasimeno in Italië. De week thuis werd volgepropt met zaken die ik in het buitenland niet kan doen. Ik heb elke dag verplichte practica voor mijn studies geneeskunde kunnen volgen (met dank aan de faculteit om dit te regelen!) en kan nu hechten (op een handdoek), maag- en blaassonde plaatsen (bij een pop), me steriel aankleden, een infuus plaatsen,… Over een paar jaar de praktijk! Ik ben ook, met dank aan Tehava en Chamizo, aan een set kleine (650c) Reynolds wedstrijdwielen geraakt: volledig carbon, hoge velg, DT swiss naven, en super licht. Nog een aantal dagen en ik mag er hard mee rijden! En ik heb tijdens die week ook een paar keer mogen babysitten op mijn neefjes. Ik ben altijd blij als ik dat een aantal uur mag doen. En mijn petekind van 3 ook, want dan krijgt hij sportwater :-)!

reynolds reynolds_bis

In Toscane heb ik mijn trainingen ook goed kunnen afwerken. De regendagen vielen toevallig altijd samen met dagen zonder fietsen. Op de zonnige dagen was het puur genieten. Toscane is met de pittoreske dorpjes bovenop de heuvels, het lappendeken-landschap, de vergezichten,… voor mij één van de mooiste cultuurlandschappen in Europa.

Ik ben dit voorjaar enorm veel in het buitenland geweest. Zeven dagen Gran Canaria met vrienden, 17 dagen Lanzarote, waarvan alles alleen trainen, en 13 dagen Italië, ook alleen trainen. Met een vroege ironman op het programma was dit de beste optie. Ik vermijd er de blootstelling aan veel ziektekiemen mee en ik kan in iets warmere temperaturen en bij meer zonneschijn trainen. Het is wel vaak heel eenzaam, maar ik train nog altijd dolgraag en er is natuurlijk ook de ambitie om de komende twee jaren een beter en regelmatiger niveau te halen op wedstrijden en daarvoor is een goede aerobe basis noodzakelijk. Toch kijk ik ook uit naar de lente en de zomer in België, wanneer er opnieuw vaker in groep kan gefietst worden en nadien een terrasje kan gedaan worden.

In december en januari heb ik lactaattesten zwemmen, fietsen en lopen gedaan en daaruit is gebleken dat mijn basisconditie niet goed is. Dus ik heb de afgelopen maanden alleen maar volume gedraaid op een enorm consistente manier. Twee weken geleden liep ik zo heel comfortabel en zonder moeite 99km op een week (er werd ook gezwommen en gefietst natuurlijk). In heel de voorbereiding was ik maar één keer twee dagen ziek (half december), gevolgd door twee dagen extra rust en een aanpassing van het schema. En ik ben al maanden blessurevrij. Dit is natuurlijk super goed en ik ben enorm blij dat ik een beetje vertrouwen in mijn lichaam heb teruggevonden. Deze maanden bereiden me ook voor op de intensiteit die nog komen gaat.

Sinds maandag ben ik in Zuid-Afrika voor mijn eerste wedstrijd van het seizoen. Ik heb een goede basisconditie, geen topvorm, maar ik zal wel 100% van die basisconditie kunnen gebruiken, als ik tijdens deze laatste dagen gezond blijf en alles doe wat ik moet doen. Het zal erop aankomen om tijdens de wedstrijd heel goed te doseren en geen enkele keer in het rood te gaan, aangezien ik geen intensiteit heb getraind. Het is een beetje lastig om niet in topvorm aan de startlijn te staan, maar ik heb enorm veel zin in deze wedstrijd en ik weet dat deze aanpak gaat renderen tijdens het komende seizoen.

Fietsparcours IM Zuid-Afrika

Fietsparcours IM Zuid-Afrika

Samen met het volume trainen zijn er nog wat volumes veranderd! Volgens mijn osteopaat het volume van mijn quadriceps, volgens mijn ouders het volume dat ik eet (tja, ik heb twee graatmagere ouders), en volgens mijn wekker het volume dat ik slaap (niets zo leuk als uitgerust opstaan!). Na 29 maart zal ik nog maar eens wat volume studeren! Na farmacologie deel 4 komt er immers nog een deel 5 en ik mag het allemaal gaan uitleggen op 10 april. Maar eerst Ironman Zuid-Afrika. Meer nieuws na de wedstrijd!

Dit bericht werd geplaatst in Trainingsblog. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s