Tripeat in La Roche

Vorig weekend heb ik voor de derde keer op rij de triathlon 111 van la Roche gewonnen. 1km zwemmen in de barrage van Nisramont, een kleine 100km fietsen met 1850 hoogtemeters met onder andere 3 keer de befaamde col de Haussire (3900m, 7% gemiddeld, 15% max), gevolgd door 10km trailrun die sport-events organisator Wim extra zwaar had gemaakt dit jaar. Ook het derde jaar op rij, was het fantastisch mooi weer. Speciaal voor mij of zou het voor alle deelnemers zijn die zich wagen aan de zwaarste triathlon van België?

voor het derde jaar op rij ook werd er gekampeerd. Allez, gebivakeerd deze keer, maar geef toe: wakker worden bij zonsopgang met dit zicht, een goed begin van de dag!

voor het derde jaar op rij ook werd er gekampeerd. Allez, gebivakeerd deze keer, maar geef toe: wakker worden bij zonsopgang met dit zicht, een goed begin van de dag!

Achteruitblik (ga naar volgend stukje als je alleen het wedstrijdverslag wil lezen).
Vorig jaar stond ik hier met weinig goesting aan de start. Ik ging gebukt onder de prestatiedruk, negatieve sfeer en financiële problemen van team TBB (dat ondertussen niet meer bestaat), en bovendien zaten ik en mijn ex-coach Loïc Hélin (bij wie ik enorm veel heb bijgeleerd, ik heel graag getraind heb, en een aantal, maar veel te weinig, mooie wedstrijden heb gedaan) voor het eerst op totaal verschillende golflengten. Het plezier, de ambitie en het vertrouwen waren even helemaal zoek. Toch kon ik ook toen deze wedstrijd winnen, maar als prijzengeld de enige drijfveer wordt en je regelmatig te horen krijgt dat je niets goed doet, dan houd je deze veeleisende sport niet lang vol. Ik ben blij dat ik op het einde van het rotslecht seizoen 2014 waarin ik in augustus ook nog een longontsteking kreeg, niet de handdoek in de ring heb gegooid. Sinds augustus heb ik een heleboel zaken veranderd, niet omdat ik dacht nog op een beter niveau dan Ironman Hawaii 2013 te kunnen geraken, wel omdat ik deze sport ooit enorm leuk heb gevonden en ik dat gevoel en deze passie wou terugvinden. Ik wil hierbij sportpsychologe Els Snauwaert van Sportsupport bedanken die me eerst geholpen heeft uit te zoeken wat ik zo belangrijk en leuk vind aan deze sport en nu me begeleidt om tijdens de wedstrijd meer mentale weerbaarheid te krijgen. Van begin november tot eind maart heb ik bij Luc Van Lierde getraind, maar die samenwerking vlotte niet. Eind april kreeg ik de mogelijkheid om aan te sluiten bij de atleten van het SP&O-nodrugs Topsportteam / SP&O Triatlon Team Mechelen en die kans heb ik met beide handen gegrepen. Ik train nu bij Bart Thijs (algemeen) en Thomas Steurbaut (zwemmen) en kan genieten van goede trainingsmogelijkheden, begeleiding en topsportsfeer. Bedankt SP&O!!

La Roche 2015
Na een goede nacht en ontbijt reden we naar T2 en finishzone van de wedstrijd. Daar werd nog een 4km losgelopen met een goed gevoel. Ik had enorm veel zin om een dikke vier uur het beste van mezelf te geven! Donderdagavond had ik wel nog na twee pittige trainingen me moeten bezighouden met dit:
DSC01290

Rara, hoeveel balen heb ik aangevoerd en mijn moeder gestapeld?

Rara, hoeveel balen heb ik aangevoerd en mijn moeder gestapeld?

Tja, hooien moet gebeuren als het mooi weer is, en één keer het hooi in balen, moet het zo snel mogelijk binnen. Maar ik had niet het gevoel dat dit werkje enige sporen van vermoeidheid naliet. Goed op tijd stond ik aan de start. Plots riep er iemand: klaar, start! En weg waren we: de vrouwen en de veteranen. Ik vond onmiddellijk een goed ritme, maar geraakte al snel alleen (of voorop van een groepje). Er zwommen twee veteranen een eindje voor mij, maar erbij geraakte ik niet meer. Het werd dus een eenzame zwemproef. Ik kwam als eerste vrouw uit het stuwmeer gekropen en zou deze positie tot het einde vasthouden. Op de fiets voelden mijn benen zeer goed. Twee jaar geleden had ik me in de eerste ronde serieus opgeblazen, wat het lopen en de week nadien zeer lastig maakte. Echter, als ironman atlete moet je proberen zo vlak mogelijk te rijden (in wattages hè;-)) om zo weinig mogelijk lactaat in de benen te krijgen. Sinds december rijd ik met een vermogensmeter, en ik wist ongeveer welke wattages ik mocht trappen uit een recente test bij De Chartreuse. Natuurlijk werd er ook rekening gehouden met het feit dat het ‘maar’ 10km lopen was. Volgens mijn strava (Stefanie Hawi voor wie wil volgen) reed ik de eerste en tweede ronde aan een bijna identiek tempo. In de derde ronde zat een beetje verval. Met een gemiddeld vermogen van 222W en een genormaliseerd vermogen van 233W ben ik tevreden (eigenlijk 10W hoger, want mijn ‘bakske’ geeft 10W te laag aan). Dat deze twee waarden dicht bij elkaar liggen toont dat ik de beklimmingen rustig heb gedaan en goed ben blijven doortrappen op de bergaf en de vlakkere stukken. En zelfs op deze manier en met mijn zware, maar super aerodynamische #simplyfaster TT fiets heb ik een QOM (=Queen of Mountain) op de col du Haussire gehaald :-)! Van de fietstocht herinner ik me niet zo veel, de focus zat dus goed.

De plaats waar Dries me telkens mijn voorsprong doorgaf: 3'20" na 10km, 6'50" na eerste ronde, meer dan 10' na de tweede ronde.

De plaats waar Dries me telkens mijn voorsprong doorgaf: 3’20” na 10km, 6’50” na eerste ronde, meer dan 10′ na de tweede ronde.

Aan T2 had ik een voorsprong van meer dan 10’ op de tweede vrouw. Het is lastig om me in zo’n situatie te blijven motiveren om zo snel mogelijk die finishlijn te halen. Mijn wissel was bijvoorbeeld enorm traag. Mijn benen voelden niet zo slecht, niet zo goed als vorig jaar, maar toen had ik 6 minuten trager gefietst. Ik vond het parcours enorm lastig, misschien omdat ik dit jaar veel minder off road gelopen heb. Op de loopronde van een dikke 3km was eigenlijk maar twee keer 400m vlot loopbaar. Het parcours was ook lastiger gemaakt met in elke ronde twee heel steile off road klimmen in plaats van één vorig jaar. Tja, dit geldt voor iedereen hè. Ik loop nochtans heel graag offroad en ik geloof in het nut ervan, dus dat ga ik deze zomer zeker vaker doen. Om het tempo erin te houden, had ik een leuk tik-tik geluidje mee van de twee CO2 bommekes die ik per ongeluk nog in mijn NODRUGS triathlonpak had zitten. Ik moest maar eens platvallen hè:-). Bijna was ik ook platgevallen bij het begin van de laatste ronde, maar een hele beker cola bij de bevoorrading en een Born liquid gel hadden snel effect en de laatste ronde was puur genieten. Ik liep zelfs nog de snelste looptijd!
lopen_bis

Ik bolde genietend uit naar de finishboog die ik na 4u08’29” onderdoor liep, een dikke halve minuut sneller dan vorig jaar en dat met een zwaarder loopparcours en met veel minder intensieve trainingen in de benen.
finish

Ik dacht: ‘drie keer hier winnen, het is wel mooi geweest, volgend jaar zoek ik een andere juni wedstrijd’, tot Wim De Doncker van sport-events me vertelde dat de wedstrijd volgend jaar een nog zwaarder fietsparcours zal krijgen en een iets ander formaat. Ik had beter de laatste ronde gewandeld, dan waren mijn kansen op winst volgend jaar onmiddellijk gestegen;-). Hopelijk komt Timothy Van Houtem volgend jaar ook, ik ben benieuwd of ik bij een battle of the sexes een betere looptijd kan neerzetten! Ik kijk er alvast naar uit;-).

Ik ga nu rustig verder werken naar Challenge Roth over vier weken, een eerste hoofddoel. La Roche 111 was een geslaagde test. Ik heb me heel de dag kunnen focussen op wat ik moet doen tijdens een wedstrijd en ik heb ervan genoten.

Bedankt Dries, Joon, Flor en Joeri&co voor het leuke weekend! En natuurlijk ook bedankt sport-events voor de toffe wedstrijd en de goede organisatie.

resultaten: http://www.sportevents.be/resultaten/
zie ook de video’s op:
https://www.facebook.com/RunningNieuws?fref=ts

Dit bericht werd geplaatst in Trainingsblog, Wedstrijdblog. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s