Einde seizoen 2019 én 2020 (Stefanie)

Tot mijn grote spijt moet ik hier vertellen dat voor mij seizoen 2019 én seizoen 2020 gedaan zijn.

Op vrijdag 2 augustus ben ik ongelukkig gevallen van de fiets waarbij de drie hamstrings, dat zijn de spieren aan de achterzijde van je bovenbeen, zijn afgescheurd van de zitknobbel. Normaal doet de scheuring zelf ontzettend veel pijn, maar daar herinner ik me niets meer van. Misschien een korte blackout? Wat ik wel onmiddellijk voelde, was dat er iets serieus mis was. Ik had geen controle over mijn rechter been, kon alleen met gestrekt been stappen en had veel pijn aan mijn zitvlak. Verder nog wat schaafwonden op mijn rug en een lastige contractuur in de linker gluteus medius (één van de spieren in je poep). Enkele testjes leerden me dat er geen alarmsymptomen waren en dat stelde me toch wel gerust. Onmiddellijk naar spoed gaan, had weinig zin: een echografie om de spier- en peesschade in te schatten wordt niet gedaan op spoed en geeft bovendien pas een beeld vanaf 48u na het trauma, en een RX zo kort na een val kan een serieuze breuk aantonen, maar geen barstje. Het zou toch ook niets veranderen aan het beleid.

Na een lastig weekend waarin ik, ondanks de pijn, wel veel heb bewogen, liet ik een RX en echografie doen: geen fracturen of barsten, maar wel minstens 1, en mogelijks 2 van de hamstrings totaal afgescheurd. Na wat rondbellen, kon ik op donderdag al voor een NMR en die toonde dus het gevreesde beeld. De terugtrekking van de spieren bedroeg al 4cm. Het enige positieve was dat de zitknobbel zelf niet beschadigd was, en dat ik ben blijven bewegen, zodat de spieren goed doorbloed bleven. Een gewone hamstringsscheur wordt best conservatief (dus zonder operatie) behandeld. In dit geval, en zeker met de ‘gap’ van 4cm, is er wel een indicatie voor een ingreep.

Op woensdag 14 augustus word ik dus geopereerd. Tot dan moet ik veel bewegen om de spieren goed doorbloed te houden en om nu al de juiste bewegingspatronen opnieuw aan te leren. Oefenen is misschien een groot woord: 2 keer per dag 30 minuten fietsen ZONDER weerstand en zonder klikpedalen, lichte actieve stretching van het achterbeen, zeer beperkte oefeningen voor hamstrings en gluteusspieren die nu een deel van de taak van de hamstrings overnemen. Deze oefeningen vragen enorm veel concentratie en na tien keer hiel naar zitvlak brengen in buiklig, zijn de spieren al uitgeput. Tja…

Na de operatie moet ik 2 weken met krukken lopen, zodat alles goed kan vastgroeien. Nadien verwacht ik een revalidatie van meer dan 1 jaar. Pas na 3 maand zal ik opnieuw iets functioneel kunnen doen. En mogelijks wordt mijn rechter been nooit meer zo sterk als mijn linker been. Mijn doelen voor dit jaar: de XTerra Ameland, waar ik sinds half juli voor aan het trainen was, en de Hel van Kasterlee, moeten dus ‘even’ uitgesteld worden.

Ik zal er alles aan doen om zo goed mogelijk terug te kunnen keren in mijn geliefde hobby. In 2006 heb ik al eens een pauze moeten inlassen wegens te veel werk. In de zomer van 2009 keerde ik terug voor triatlonperiode 2 en koos ik voor de lange afstand met als mooiste resultaten de titels van age group wereldkampioen in Hawaii in 2012 en 2013. En dan natuurlijk ook seizoen 2017 waarin ik op elke wedstrijd goed was, en een week na winst in de halve van Deinze ook de age group ironman van Vichy won. En dit alles in combinatie met studies geneeskunde en werk!

Ik hoop om terug te kunnen keren in de triatlon tegen het najaar van 2020. Eerste ironman/full distance van triatlonperiode 3 in 2022? Ik ga dit zeker proberen en ervoor werken, want ik ben nog niet klaar met triatlonnen! Ik ben in ieder geval al super trots om te kunnen melden dat sponsors Veldeman en WCup me zullen ondersteunen bij mijn comeback!

Houd ondertussen ook deze website in het oog. Nu ik even thuis zit, heb ik tijd om die opnieuw wat leven in te blazen en nog verslagen en foto’s van vorige wedstrijden te posten. Ik ga regelmatig ook iets schrijven over de revalidatie, en Frank blijft natuurlijk ook bezig!

En dan nu, fingers crossed voor een superdag in het operatiekwartier op woensdag met het terugvinden van alle pezen, het uitblijven van complicaties na de operatie en een goede revalidatie!
(misschien is het soms toch beter om niet te weten wat er allemaal fout kan gaan :-))

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s